پرویز دستمالچی
چند نکته درباره تظاهرات پاسارگاد (اعتراض به حاکمان اسلامی یا «نژادپرستی»؟)
- توضیحات
- زیر مجموعه: دگراندیشان
- دسته: پرویز دستمالچی
- تاریخ ایجاد در یکشنبه, 23 آبان 1395 13:59
- نوشته شده توسط پرویز دستمالچی
بزرگداشت کوروش ناسیونالیسم به معنای برتری قومی یک ملت یا یک نژادی نیست. سخن از نژاد "آریایی" و برتری بر دیگران کردن عمیقاً نادرست است و باید از آن پرهیز و با آن مبارزه کرد؛ اما همان کسانی که چنین شعار دادند، بنا بر تصاویر موجود، از تمام هموطنان، از "آریایی" و غیر آریایی، از فارس و ترک و بلوچ و عرب و... سخن گفتند و گفتند "زندهباد" آنها.
روشن است برای ساختن جامعه و حکومتی مدرن، یعنی ایرانی که در آن شهروند آزاد و مستقل و قائمبهذات وجود داشته باشد، جامعهای که متکی به اعلامیه جهانی حقوق بشر و در آن قوای حکومت ناشی از ملت و ملت جمع شهروندان متساوی الحقوق در برابر قانون باشد (بدون توجه به نژاد، دین یا مذهب، جنسیت، قومیت یا...) ما نه میتوانیم به شکل سازماندهی حکومت در دوران محمد یا علی یا دیگر امامان برگردیم و نه به شکل حکومت در دوران پیش از اشغال ایران توسط اعراب. دمکراسیهای پارلمانی مدرن امروز نتیجه معرفت انسان خود بنیاد (قائمبهذات)، نتیجه فلسفه حکومت در دو سده اخیر است. برای ساختن جامعهای مدرن و سربلند، راهی به گذشته نیست، هر چه هست سازماندهی حکومت بر اساس آن چیزی است که دستاورد بشریت در همین سدههای اخیر است. تمام ملل به افتخارات تاریخ خود میبالند و زشتیهایش را نقد میکنند. ج.ا.ا. بیشک یکی از دوران تلخ و زشت تاریخ ایران است که برای سربلندی کشور و آزادی شهروندانش باید از آن عبور کنیم.
بنیادگرایی اسلامی و سکولاریسم
- توضیحات
- زیر مجموعه: دگراندیشان
- دسته: پرویز دستمالچی
- تاریخ ایجاد در جمعه, 01 خرداد 1394 10:00
- نوشته شده توسط پرویز دستمالچی
واقعیت این است که قرآن دارای هیچ شکل حکومت ویژهای نیست، در آن زمان نمیتوانسته هم باشد و در سنت پس از محمد خلافت و امامت رسم و پذیرفتهشده است که در پروسه تاریخ، بهتناسب شرایط زمان و مکان، اشکال گوناگونی به خود گرفته است و میتواند بگیرد. تاریخ اسلام نیز مانند تاریخ آسیا و اروپا، تاریخ خاندانها و سلطنتها و امپراتوریهای متفاوت و گوناگون بوده است که هیچکدام منتج از دستورات قرآنی نبوده است و نیست. روح و شرایط زمان تعیینکننده شکلگیری نوع حکومت بوده است؛ یعنی «روشنفکران دینی» بهتر است «خوانش» هایشان از اسلام و قرآن را برای خود حفظ کنند، اما در رابطه با حکومت در تطابق با زمان و معرفت امروز، دمکراسیهای پارلمانی متکی به حقوق بشر را بپذیرند. حکومتهایی که برخلاف حکومت محمد در مدینه و مکه، یا خلفای اسلامی، بر اساس حق حاکمیت ملت، تقسیم و کنترل قوا و حقوق بشر- شهروندی بناشدهاند. در حالی که در خلافت یا امامت، ارزشها و معیارهای زندگانی را «خدا» تعیین میکند و حق حاکمیت نه از ملت که از «الله» است. در نظم الهی شریعت حاکم است و در حکومت ملی خرد انسان قائمبهذات. در خلافت یا امامت، قوای حکومت ابزاری برای اجرای شریعت (احکام و موازین شرع) است، زیرا بدون حکومت اسلامی اجرای شریعت غیرممکن میشود.
فدرالیسم، یک ضرورت؟
- توضیحات
- زیر مجموعه: دگراندیشان
- دسته: پرویز دستمالچی
- تاریخ ایجاد در پنج شنبه, 03 مهر 1393 09:45
- نوشته شده توسط پرویز دستمالچی
تاریخ ایران نشان میدهد که افسانه حاکمیت قوم یا ملت فارس بر سایر اقوام یا ملل غیر فارس تنها یک افسانه است و با دادههای تاریخی همخوانی ندارد. تاریخ ایران سراسر پر از حکومت دیگر اقوام و ملل بر ملت ایران (ازجمله فارسها) است؛ و ملت ایران همواره مجموعهای از گروههای اتنیکی- قومی- ملی بوده است. زمانی یونانیان آمدند و زمانی (بسیار دراز) اعراب، زمانی مغولها و زمانی ترکها یا ترکمنها و... و فارسها، در کنار سایر اقوام یا ملل، خود یکی از قربانیان تهاجمات و اشغال فلات بزرگ ایران بوده است.
جمهوریت در ولایت فقیه؟!
- توضیحات
- زیر مجموعه: دگراندیشان
- دسته: پرویز دستمالچی
- تاریخ ایجاد در جمعه, 16 آبان 1393 08:47
- نوشته شده توسط پرویز دستمالچی
اگر فرض کنیم در ایران ۷۵۰۰۰ فقیه و مجتهد وجود داشته باشد (که چنین نیست و بهمراتب کمتر است، اما برای سهولت در امر تقسیم چنین فرض میشود) و تمامی آنها از پیروان ج.ا. و ولایتفقیه باشند (که بازهم چنین نیست) و کل جمعیت ایران ۷۵ میلیون نفر در نظر گرفته شود (که بیشتر است)، در این صورت اساسیترین ارگانها و نهادهای تصمیمگیری پیشبینیشده در قانون اساسی در انحصار تنها ۰۱% جامعه است و بقیه، یعنی ۹۹.۹% ملت از حق انتخاب شدن در این نهادها، قانونان، رسماً و علناً محروم هستند. جمهوریت این نظام که باید تقویت شود در کجا است؟ خفتگان را میتوان بیدار کرد، اما آنها که خود را به خواب میزنند بیدار شدنی نیستند.
تکرار چندباره یک اشتباه
- توضیحات
- زیر مجموعه: دگراندیشان
- دسته: پرویز دستمالچی
- تاریخ ایجاد در سه شنبه, 04 شهریور 1393 19:18
- نوشته شده توسط پرویز دستمالچی
همدردی با ساکنان نوار غزه یک احساس درست انسانی و بشردوستانه است که باید آن را فوراً از سازمان ارتجاعی حماس و اهداف و سیاستهای مخربش جدا کرد. باید بر اسرائیل فشار وارد آورد تا با سازمان الفتح برای صلح نهایی، در چارچوب دو کشور فلسطین و اسرائیل، بر سر میز مذاکره بنشیند و به خواستههای بهحق فلسطینیان تن دهد. همچنان که فلسطینیان باید موجودیت اسرائیل را به رسمیت بشناسند. نه میشود کشتار یهودیان یا سیاست نابودی اسرائیل یا پرتاب موشک بر سر شهروندان آن را توجیه کرد (یا سکوت نمود)، و نه بمباران مدارس و مساجد در نوار غزه را، هرچند که در اینجا (از نگاه من) مسئولیت اصلی با حماس است که برخلاف تمام قوانین بینالمللی، و بهجای اتخاذ سیاستهایی که حافظ شهروندانش باشد، این مکانها را تبدیل به پایگاههای پرتاب موشک کرده است. اگر صلح با مصر و اردن ممکن شد، صلح با فلسطینیان نیز ممکن است. اما مشکل حماس نه صلح، بل نابودی یهودیان و اسرائیل است و هیچ کشوری تن به چنین خواستی نخواهد داد، نگاه شود به تاریخ تمام ملل در درازای تاریخ و در دنیا و اسرائیل نیز استثنا نخواهد بود، چه بخواهیم یا نخواهیم.
مقالات دیگر...
برگه درخواست عضویت
ایمیل دبیرخانه حزب
این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید

حزب مشروطه ایران
(لیبرال دموکرات)
The Constitutionalist Party of Iran (Liberal Democrat)